Publikuota: 2019 lapkričio 23d. 18:00
Autorius: Paulius Jurkevičius

Metų pabaiga: nemažai sąmyšio, daug žvalgymosi atgal ir dar daugiau žiūrėjimo į priekį. Maisto pasaulis rudenį sveria derlių, skaičiuoja atradimus ir praradimus, aiškinasi tendencijas. Pristatomi restoranų gidai. Ant scenos kviečiami nugalėtojai, nagus graužia reitingų atstumtieji. Kiek veiksmo, kiek įdomybių!

Atidesnis skaitytojas turbūt išsyk man paprieštaraus: ką tu čia vėjus rašinėji, – nėra pas mus jokių gidų, niekas nieko neaptarinėja, jeigu kažkoks judėjimas maisto pasaulyje ir vyksta, tai nebent akcija „jamam“, na ir dar kalėdinių vakarėlių startas. Tikra tiesa, aš šiek tiek pasimečiau erdvėje: iš „Espresso“ restoranų gido, „Slow Wine“ – „lėtųjų vynų“ ir kitų gidų pristatymų Italijoje atsidūręs Vilniuje bandžiau užčiuopti tą pačią rezultatų sumavimo įtampą. Vilniuje gidų nėra. O ar yra konceptualaus žvalgymosi atgal ir bandymo atspėti ateitį, atsakyti į visiškai lyg ir buitinius klausimus „kaip valgėme?“, „kaip valgysime?“ O juk būtent dabar, šį rudenį tokie klausimai galėtų būti svarbūs, nes žali kryžiai, kuriuos važiuodamas mačiau palaukėse, šį tą reiškia mums visiems – dar vieną kotletų porciją šeimai ruošiančiai namų šeimininkei, biurų planktonui, vidurdienį ieškančiam dienos pietų už teisingą kainą, maisto kokybės maniakams ir šiaip snobams, kurie pasiruošę plačiai atverti piniginę, sužinoję apie dar vieną negirdėtą druskos spalvą ir tipą. „Valgymas yra žemės ūkio aktas“. Toks buvo garsaus amerikiečių gastronomijos apžvalgininko Wendello Berry knygos, sukrėtusios pasaulį pavadinimas. Todėl šio rudens ženklai – žalieji kryžiai palaukėse yra ženklas visiems mums, kurie dar žada šiek tiek valgyti.

Visas tekstas ČIA.