Dalyviai (3) - CopyIšrinkti geriausi vyno ir desertų deriniai Lietuvoje

Lapkričio 19 d. vykusiame vyno ir desertų derinių čempionate „Wine + Dessert 2018“ pagrindinį – Auksinių šakučių – prizą iškovojo restorano „Nineteen18“ komanda, antrąją vietą pasidalijo restoranai „Sweet Root“ ir „Dine“, specialiais prizais apdovanoti „Restoranas 4“, ,,Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ ir „14 Horses Brasserie“.

Viešbutyje „Crowne Plaza“ 16 komandų viena po kitos teisėjams ir publikai tiekė desertus ir prie jų tobulai priderintus vynus. Šiemet sužibėjo varžybų naujokai: viešbutyje „Pacai“ įsikūrusio restorano „Nineteen18“ 1-oji komanda: Vita Bartininkaitė ir Vidmantė Šukytė buvo apdovanotos pagrindiniu organizatorių, Lietuvos someljė mokyklos, prizu – Auksinėmis šakutėmis – už mišku ir obuoliais dvelkiančio deserto „Brazdas“ derinį su estišku obuolių vynu „Poltsamaa Kuldne 2009“. Įvertinusi ne tik derinių estetinę, aromatų ir skonio harmoniją, bet ir pristatymo meniškumą, meistriškumą, vertintojų komisija antrąją vietą skyrė dviem komandoms:  restoranui „Sweet Root“ (Greta Janulytė,  Sigitas Žemaitis ir Andrius Pagojus iš „Vyno klubo“) už baravykais ir riešutais kvepiančio deserto ,,Ančiukas“ derinį su vengrišku vynu „Château Dereszla Tokaji Aszu 3 Puttonyous 2009“ ir restoranui „Dine“ (Arminas Darasevičius, Barbora Čepulionienė ir Donatas Šatkauskas) už rožių žiedlapiais paskaninto „Aviečių šerbeto su šokolado putėsiais“ derinį su „Ca’ dei Mandorli Le Donne Dei Boschi Brachetto d‘Acqui DOCG 2017“. Prizus įsteigė „Sangaida“ ir „Manjana“.

Džiaugsmo akimirka

Lengviausio derinio („Acqua Morelli“ prizas) ir žiūrovų simpatijų prizas (kava „Kimbo“) nukeliavo „14 Horses Brasserie“ komandai (Kristina Liukaitytė ir Silvija Umaraitė) už medaus deserto „Bičiulis“  derinį su vokišku „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014“.

Geriausias čempionato vynas – „Peller Estates Cabernet Franc Icewine Niagara Peninsula 2007“, kurį su desertu „Winter is coming“ patiekė komanda ,,Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ (Martynas Pravilonis ir Darius Stakelė). Prizą įsteigė „Zwiesel 1872“.Nineteen18 Vita pristatymas (1 vieta)

Lietuviškiausias desertas – „Baltijos gintaras“, kurį „Restoranas 4“ (Gabrielius Zajacas ir Francesco Di Marco) patiekė su vynu „Livon Casali Goda Verduzzo Friulano DOC“. Prizą įsteigė „Vyno žurnalas“.

Anot vertinimo komisijos pirmininko Arūno Starkaus, šiemet daugelis komandų žengė toliau nei klasikinis deserto ir vyno derinys. Įkvėpimo buvo ieškoma Lietuvos istorijoje, gamtoje, aistroje, vaikystės prisiminimuose ir filmuose, laukiama žiemos, klaidžiojama rudeninėmis gatvėmis. Į desertus buvo drąsiai integruojamas sūris, agurkai, morkos, džiovinti grybai, karamelizuoti spygliai. Todėl dėl lietuviškiausio deserto prizo varžėsi ir „Nineteen18“ komandos desertas „Brazdas“ ir „Sweet Root“ sukurtas „Ančiukas“. Priešingai nei ankstesniuose čempionatuose, šiemet nebuvo bandymų prie deserto derinti šampaną. Derinio lengvumą neretai lėmė gaivios rūgšties ir nedaug alkoholio turintis vynas, ir dėl lengviausio derinio prizo su laimėtojomis kovojo tą patį „Riesling“ iš Mozelio panaudojusi „Somm“ komanda.2-3 vieta Sweet Root komanda (2)

Dalyviai žadėjo, kad daugelį varžyboms sukurtų derinių siūlys ir restoranų lankytojams. Be jau minėtų prizininkų ir specialių prizų laimėtojų, varžybose dalyvavo:

– „Nineteen18 Matas“ (Matas Paulinas ir Simonas Laukaitis): desertas „Slyva“ su „Klein Constantia Vin de Constance 2004“;

– „Somm“ (Narimantas Miežys ir Ignas Višinskas): desertas ,,Winter is coming“ su „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014“;

– „Amandus“ (Deividas Praspaliauskas ir Ada Sakalauskaitė): desertas „Ežiukas rūke“ su „Maison du Vigneron Vin de Paille Cotes du Jura 2014“;

– „Taurakalnis ir Petras Jarašūnas“  (Aušrelė Jaskelevičiūtė, Asta Oleškevičiūtė ir Petras Jarašūnas iš „Vyno klubo“): desertas ,,Jogailos vaikystė“ su „Château Dereszla Tokaji Furmint Late Harvest 2015“;

– „Trinity“ (Vilius Ručinskas ir Karolis Bidva): desertas „Šokoladinis Delice“ su „Bulas 20 Tawny Port“;

– „Rūta & Rūta Cuisine“ (Rūta Paulauskienė, Alina Pocienė ir Albertas Koncijalovas): desertas ,,Aistra“ su „Anselmann Solaris“;

– Juozas ir „Komoda“  (Monika Skučaitė, Juozas Kabašinskas, Martynas Meidas ir Gabrielė Litinskaitė): desertas „Ruduo meilės alėjoje“ su „Chateau Langlois Pinot Noir 2014“;

– „Esperanza“ (Justinas Kapkovičius ir Andžejus Guska): desertas „Myli – nemyli, myli – nemyli“ su „Clarendelle Amberwine“;

– „Crowne Plaza & Liviko“ (Gintaras Stulgys, Jurgita Butrimė, Sandra Kirkilaitė ir Loreta Kornišovienė): desertas „Gusto“ su „Martini Riserva Rubino“;

– „The Pair: Markizetė & Sommelier partners“ (Pierre-Louisas Laviale‘is ir Paulas Forconi): desertas „Kriaušė, mirkyta vyne, šokolado pataluose“ su „Sain Alber Barriques D’or Pacherenc Du Vic-Bilh AOC“.

Amandus Deividas Praspaliauskas

Vertinimo komisija: Rasa Ščeponienė – žurnalo „Geras skonis“ vyr. redaktorė, tarptautinės gurmanų asociacijos „Chaine des Rotisseurs“ valdybos narė, Lietuvos padalinio kanclerė; Alesia Mačiulis – vyno ir maisto ekspertė, autorė, pranešėja; Urtė Mikelevičiūtė – tinklaraštininkė (www.dervynas.lt), „VMG Master“ projekto vadovė, vyr. redaktorė, restoranų konsultantė; Vaidotas Puklevičius – advokatų kontoros „Dominas Levin“ partneris; Linas Vaitulevičius – „Vyno žurnalo“ autorius, robotikos startuolio „Rubedos“ bendrasteigėjis; Renata Ničajienė – tinklaraštininkė (www.sezoninevirtuvė.lt), septynių knygų autorė; Arūnas Starkus – „Vyno žurnalo“ vyr. redaktorius, Lietuvos someljė mokyklos studijų vadovas, čempionato sumanytojas ir vertinimo komisijos pirmininkas.

Vyno ir desertų derinių čempionatą „Wine + Dessert“ kasmet lapkričio mėn. organizuoja: Lietuvos someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija.

Teisėjai