Šeštasis Vyno ir desertų derinių čempionatas, vykęs lapkričio 9 d. viešbutyje „Crowne Plaza Vilnius“,
nustebino virėjų, konditerių ir someljė pastangomis atrasti lietuviško deserto ištakas. Du iš trijų
prizininkų – čempionato nugalėtojai restorano „Time“ komanda (Andrius Kubilius, Audrius Simpukas,
Andrej Anisko; obuolių desertas „Ir viskas, kas skanu, yra skanu” su „Gintaro Sino obuolių ledo vynu”) ir
III vietą laimėjusi komanda „R&J“ (Justinas Kapkovičius, Renatas Jauniškis; desertas „HoneyMoon“ su
„Dr. Loosen Riesling Beerenauslese 2013“) – bei dar bent aštuonios kitos komandos vienaip ar kitaip
žaidė lietuviškais motyvais: medus, bitės, nostalgija, obuolių sūris, ajerai, aronijos, juoda duona,
močiutė. Lietuviškiausiu desertu išrinktas restorano „Sweet Root“ (Justinas Misius, Sigitas Žemaitis,
Aleksandr Vasiljev, Ignas Damanskas) desertas „Meduolis su obuoliais, aguonomis ir ajerais“, patiektas
su vynu „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Monopole Riesling Auslese 6 2007“. Dėl lengviausio
čempionato derinio abejonių nekilo – apdovanotas vicečempionų restorano „Dine“ (Martynas Žymantas,
Indrė Klyvytė, Arminas Darasevičius) desertas „Peletrūno zefyras“, patiektas su „Prunotto Moscato d’Asti
DOCG 2014“. Geriausiu čempionato vynu buvo išrinktas „Kempinski Telegrafo“ komandos (Javier Lopez,
Narimantas Miežys) patiektas „Mastroberardino Antheres Irpinia Aglianico DOC Passito 2010“ su
desertu „Mc Macaroon“.
Nugalėtojams atiteko Auksinės šakutės prizas, kurį pagaminto „Mepra“ įrankių meistrai. Specialius prizus
įsteigė: geriausiam lietuviškam desertui – Rokiškio „Grand“ sūris, lengviausiam deriniui – vanduo
„Tiche“, geriausiam čempionato vynui – „Riedel“.
Čempionato sumanytojas Arūnas Starkus pastebi, kad šiemet čempionate vyravo ne tik lietuviškumo
tema, kuriai antrino net svečių iš Estijos desertas su estišku aronijų vynu, bet ir pastiprinti vynai (5
komandos), pakišę koją ne vienam desertų kūrėjui: ne visi gebėjo atsverti tokį stiprų, saldų ir taninišką
vyną. O štai tarp laimėtojų – daug lengvo vyno (5–5,5 % „Moscato d’Asti“, 7 % rislingai). Dažnai buvo
naudojami desertams nebūdingi produktai: baklažanai, cigarų dūmas, juoda duona, trumai, ajerai,
peletrūnas, kardamonas, imbieras. Tačiau nebuvo anksčiau pasitaikydavusių nesaldžių desertų ir sauso
vyno, briuto šampano. Komisija šiemet neskyrė „Vyno klubo“ ir „Michel Cluizel“ įsteigto prizo už
geriausią derinį su šokoladu. „Kitąmet koreguosime vertinimo kriterijus: daugiau akcentuosime ne
pasirodymo – šou elementus, o vyno pagrindimą, nes pastebime, kad dalyviams trūksta įgūdžių suvilioti
deriniu klientus“, – sakė Someljė mokyklos steigėjas ir varžybų teisėjų komisijos pirmininkas A. Starkus.
Kiti čempionato dalyviai (atsitiktine tvarka):
– „IDW Esperanza“ (Mickey Bhoite, Gustavo Devesas, Jolita Kryžiokaitė-Koneva, Ramunė Kacevičienė) –
desertas „Araguani 72% kremas, kvepiantis „Nicaraguan 1926 Padron Robust“ cigaru ir kt“ su „Warre’s
Warrior finest Reserve Port“;
– Estijos „Graspop“ (Svetlana Vavulina, Laura Murd) – „Tamsios duonos pyragas“ su „Veinivilla
Valgejõe 2014” (estiškas aronijų vynas);
– „Ertlio namas“ (Martynas Pravilonis, Jūratė Patkačiūnienė, Paulius Janušas, Jonas Skomskis) – „Meduje
virtų cidonijų desertas“ su „Chateau Dereszla 3 Puttonyos Tokaji Aszu 2010“;
– „Uoksas + Celler Piñol” (Andrius Senkus, Lukas Puidokas, Artūras Naidenko) – desertas „Šokolado
tekstūros“ su „Celler Piñol, Josefina Piñol“;
– „Čiop čiop“ (Urtė Mikelevičiūtė, Ronaldas Nagrockis) – desertas „Nostalgija“ su „Marsala Superiore
Dulce DOC“;
– „Jungtinės pajėgos“ (Virginija Ona Kudelytė, Karolina Kalinauskaitė, Benediktas Druskis, Gitana
Gruodė, Vilija Karbauskienė) – desertas „Močiutės vazonėlis“ su „Royal Oporto Ruby Porto“;
– „Toma & Ada“ (Ada Sakalauskaitė, Toma Piskarskaitė) – desertas „Keksiukas“/“Cupcake“ su „Petit
Guiraud Sauternes 2012“;
– „Salvete“ (Antonio Serra, Roberta Mazoraitė, Anton Vasilijev, Erikas Leitonas) – desertas
„Millefoglie alle tre creme“ su „Moscato D‘Asti“;
– „XIX amžius (Karine Gerunyan, Daiva Ramanauskaitė, Žana Blaženec) – desertas „Vaikystės sapnas“
su „Gewurztraminer Vendanges Tardives Alcase 2005“;
– „Buon Giorno“ (Rytis Grigaitis, Edgaras Padvelskis) – desertas „Il Calore“ su „White Port“;
– „Du mėnuliai“ (Julijus Glebovas, Neringa Glebovė) – desertas „Kubas“ su „Quady Elysium Black
Muscat California 2013“,
– „Dublis“ (Linas Kuklerius, Andžej Traskovskij) – desertas „Crème Grand“ su „10 Year Old Tawny
Port“.
Varžyboms teisėjavo: Beatričė Laurinavičienė, Aidas Puklevičius, Elena Pipiraitė-Zimblienė, Ene Ojaveski,
Linas Vaitulevičius, Arūnas Starkus, Aistė Čiučiurkaitė, Elžbieta Monkevič, Asta E. Gunnarsson, Alesia
Mačiulis, Jurgita Kunigiškytė, Julien Fourcade.
Varžybas organizuoja Someljė mokykla, Lietuvos someljė asociacija ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų
virėjų ir konditerių asociacija.
Renginio nuotraukas galite atsisiųti čia: 2015 vyno ir derinių čempionato nuotraukos